Winter in groep 1/2 A

zaterdag 7 januari 2017

 

   Klik op de foto voor alle foto’s . VER doorscrollen naar beneden.

 De jarigen na de kerstvakantie .

Klik hier voor de prietpraat. ‘ nieuw

Vrijdag 3 februari: De laatste dag van de week werd gebruikt om alles af te maken. We begonnen in de gymzaal en gingen lekker hinkelen en huppelen. Daarna las juf Agnes een boek voor van de kleine ijsbeer ( Balint mocht kiezen ) . Alle oudste kleuters “moesten” in hun werkmapje werken en alle taakjes van de week waren aan het eind van het kiezen af. Juf Lia deed een telspel met een groepje . Tijdens het eten en drinken lieten Fien en Ise horen dat ze al af en toe aan het lezen zijn. Knap hoor. Nu is het weekend en ook maandag zijn de kinderen vrij ! FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!

Donderdag 2 februari: We begonnen met het kennismaken met onze nieuwe handpoppen : Fred de bever, die ons allerlei begrippen gaat leren, o.a links en rechts. Sjoerd de cijferwoerd, die met ons veel gaat tellen want daar is hij dol op. Mien de meetmuis , die met ons gaat meten, want “meten is weten” roept ze altijd. En tenslotte Hennie de hen die ons optellen en aftrekken leert met behulp van haar verse eieren. Daarna deden we een aantal auditieve oefeningen over vogels, waarbij vooral de tegenstellingen goed benoemd moesten worden. Vandaag maakten we vogelhuisjes. Danny kwam voor de tweede keer wennen en het ging al heel goed. Het is ook zo fijn dat we hem allemaal willen helpen. Vanmiddag kwam oudleerlinge Lisa nog even om de laatste uren van haar maatschappelijke stage vol te maken. Leuk dat je er was Lisa !

Woensdag 1 februari: WOENSDAG – POETSDAG !!!! Vandaag waren er zelfs 5 moeders die kwamen poetsen. HEERLIJK !!!! Alles blinkt weer en het ruikt superschoon. HEEL VEEL DANK mama’s van Bodine, Fenna, Stijn, Ilana en Anne !!!! Vandaag hadden we een sneeuwuilendag. We keken naar een aflevering van het Klokhuis en leerden heel veel over sneeuwuilen. Natuurlijk werden er ook uilen geknutseld. Deze keer dmv vingerverven. Morgen komen de ogen  en de snavels er nog op. Met het fruit van de week hebben we ons ritmespelletje weer gedaan “: appel, appel, mandarijn, sinaasappel. Dat was weer lachen. nadat we even buiten gespeeld hadden en een stukje film bekeken hadden bij juf Jolien, begon de tentoonstelling. Leuk dat er zoveel belangstelling was ( foto’s in het aparte album op de homepage ).

Dinsdag 31 januari: Er komt steeds meer vogelvoer aan de vogelpiramide. Een feestmaal voor de vogels. Ook aan het raam hangt nu vogelvoer, even afwachten wanneer de vogels hiervan durven eten. We hebben in de kring verhaaltjes gemaakt door kaartjes in de juiste volgorde te zetten. Tijdens het kiezen zijn er mooie mutsen gemaakt met verf en wattenschijfjes. Er waren 7 kinderen die dit graag wilde gaan maken. Het was prima weer, dus lekker buiten kunnen spelen. Juf Jolien kon met een paar kinderen werken in het boekje (toets). In de middag nog even naar buiten geweest en daarna is er nog fijn gewerkt in de klas. De dag vloog om en het was alweer tijd om naar huis te gaan.

Maandag 30 januari: Na een lang weekend waren we weer fijn op school. In het weekend zijn weer allemaal leuke dingen gedaan, leuk om te horen van de kinderen. In de kring ook de knutsel van de dag besproken. Het ging over vogels en meteen kwamen er ook vogel buiten bij onze voedselpiramide. Een paar kinderen gingen nog bezig in hun winterboekje en ook werd er gewerkt uit het werkmapje. Wat fijn om te zien. Ondertussen hebben kinderen uit groep 2 het taakje van de week met een ander kind en de juf gedaan. Ze moesten tegenstellingen bedenken en aan elkaar vragen. Na het eten en drinken was het buiten niet zo lekker. We hebben binnen nog een stukje film gekeken. Om 12 uur zijn de kinderen van 4 jaar naar huis gegaan en in de middag is er nog goed gewerkt.

Donderdag 26 januari: We hebben vanmorgen met behulp van de logiblocs , de vormen herhaald : driehoek, vierkant, rechthoek en cirkel. Daarna hebben we er  2 “kunstwerken” mee gelegd en mochten we allemaal vertellen wat we erin zagen. dat varieerde van een huis tot en met een raket. Daarna was het afscheid van juf Annemiek. We kregen wafels en die mochten we versieren met jam, slagroom en hagelslag. Dat was superlekker. VEEL SUCCES VERDER JUF ANNEMIEK !!!!! Gelukkig kunnen we haar blijven zien omdat ze naar groep 3 gaat. We gingen na het kiezen ook lekker gymmen.  Klautergym was het vandaag. Vanmiddag kwamen de hak en plakapen nog even te voorschijn.  We hakten en plakten heel veel winterwoordjes. Nu is het een lang weekend, want morgen een VRIJE VRIJDAG !!! Fijn weekend allemaal !

Woensdag 25 januari: We hebben in de kring heel veel “winterwoorden” aan Wim de woordspin verteld en we wisten er heel veel te noemen. Wim was trots op ons. Daarna keken we naar Koekeloere. Het ging over sporen in de sneeuw en het was best spannend. De vogelpiramide wordt steeds voller en vandaag zagen we 2 roodborstjes en 2 koolmeesjes die ervan gingen eten. De laatste lijstjes zijn afgemaakt (nu  alleen de zieken nog ) Deze keer gingen we stempelen met een spijker. Als fruit van de week schilde juf Agnes een mango, maar dat vond ze best lastig ha ha ha. Morgen nog eens proberen. De meeste kinderen proefden een stukje en vonden het lekker. Er waren ook mandarijntjes en appeltjes. Er zijn steeds meer kinderen die ervan gaan smullen. Natuurlijk gingen we ook nog even heerlijk naar buiten.

Dinsdag 24 januari: In de kring hebben we onze sjaals met elkaar vergeleken. Sommige waren heel lang en andere waren al dubbel geslagen.  We hebben ze van lang naar kort gelegd. Dit was erg leuk om te doen in de kring. Met het kiezen zijn er nog meer fotolijstjes gemaakt en is er gewerkt aan de winterboekjes. Na het eten en drinken zijn we lekker naar buiten geweest. De jongsten bleven nog even binnen bij juf Jolien en daarna mochten de oudsten naar binnen om getoetst te worden. Na de lunch nog even buiten gespeeld en daarna nog even kunnen kiezen uit de kasten. Daarna mochten we naar de grote hal om voorgelezen te worden door Gerrit Wensink. De kinderen mochten Oom Gerrit zeggen. Wat een leuk verhaal en wat  leuk dat hij “diamanten” (ijsklontjes) had meegenomen.

Maandag 23 januari: Nadat juf Linda de weekendkring had gedaan, vertrok zij naar groep 1/2 B en kwam juf Agnes in onze groep. Juf Jolien ging toetsen. Vandaag waren ook de jongsten aan de beurt ( niet de allerjongsten dus ) en tevens werden de oudsten nog even getoetst. Mollie de mol ging met ons de klankgroepen oefenen ( win-ter-jas en sneeuw-vlok-ken bijvoorbeeld ) Een groepje kleuters begon met het versieren van het fotolijstje ivm de tentoonstelling op 1 februari. We konden ook nog even lekker naar buiten.

Vrijdag 201 januari: Vandaag werd Anne 5 jaar. Gefeliciteerd Anne ! De foto’s staan in het album. Anne trakteerde op leuke vishengels en wij keken toevallig ( terwijl juf Agnes de muts maakte )  naar een prentenboek over ijsberen die ook aan het vissen waren. Vandaag moest er van alles afgemaakt worden : de superhelden , de sneeuwtekeningen en er werd ook hard gewerkt aan de winterboekjes. Een verdiend weekend dus na dat harde werken. FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!

Donderdag 19 januari: Nadat we even naar Koekeloere hadden gekeken waarin Piertje droomde dat ze SUPERPIER was en Moffel ging redden, begon onze workshop over superhelden. De meeste kleuters waren al mooi verkleed  of hadden verkleedspullen bij zich. Met hulp van 8 leerlingen uit groep 7 , hebben we foto’s van elkaar gemaakt , waarbij we als superheld op de foto moesten worden gezet. We deden “super” ons best en het ging geweldig goed. De kinderen uit groep 7 waren ook heel enthousiast en vonden het leuk om de kleuters te helpen met goede ideeën . De resultaten zullen te zien zijn op de tentoonstelling van 1 februari. (daarom niet alle foto’s hier op de site ! ) Helaas was Stijn ziek , dat was wel erg jammer. Gelukkig kan hij op de foto’s zien wat er allemaal gebeurde. We hebben tijdens het kiezen nog mooie tekeningen gemaakt van een superheld ( ook voor de tentoonstelling ) . Vanmiddag hebben we gezien en gevoeld hoe ijsblokjes gaan smelten. Eerst in onze handen en later nog even in het teiltje in de zon. Brrrrrrr we kregen wel koude handen hoor.

Woensdag 18 januari: Vanaf nu zetten we elke dag de vogelpiramide buiten. Er hangen al 4 vetbolletjes aan, nemen jullie ook nog wat mee ? Er kwamen al heel snel koolmeesjes op af, zo leuk !!!! We begonnen in de kring met het tellen van wintermutsjes. Ook de rangtelwoorden werden geoefend ( tweede , derde , vierde enz ) Vandaag gingen we sneeuwkristallen knippen met een klein groepje. Ze zijn op de buitendeur geplakt en dat staat heel gezellig. Deze week hebben we als “fruit van de week”: appeltjes, mandarijntjes en worteltjes. Jullie kunnen daar rekening mee houden, er is genoeg voor iedereen. De oudste kleuters werden vandaag getoetst in de gymzaal. Deze weken worden de meeste kinderen getoetst ( alleen de allerjongsten niet ). We kunnen zo een nog beter beeld krijgen hoe ver de kleuters zijn en ( dat is ook heel belangrijk ) de kleuters leren zo wat toetsen is. Nadat we nog even buiten hadden gespeeld , hebben we ook nog even een stukje film gekeken. Heeft iemand de dvd van Frozen voor ons te leen ?

Dinsdag 17 januari: Het was een beetje een andere dag vandaag. We hebben maar kort in de kring gezeten. We moesten op tijd eten en drinken, dus het kiezen was vandaag niet zo lang. Om 10 uur hebben we muziekles gehad over geluiden in de film en daarbij een liedje gezongen. Ook mochten de kinderen zelf muziek maken bij het liedje van Herman (de pop van het filmpje en liedje) en toen kwam Herman  ook nog even in de klas. Een paar kinderen hebben het liedje bij Herman gezongen. Na de muziekles had de juf een tas vol kleding en schoenen. We hebben uitgezocht wat je in de winter draagt en wat je in de zomer draagt. Na de lunch toch ook nog even lekker buiten kunnen spelen. Toen we binnen kwamen nog even uit de kasten gekozen en werkjes gemaakt. Daarna hebben we weer lekker de jassen aangetrokken om naar huis te gaan.

Maandag 16 januari: Vandaag kwam Danny voor de eerste keer wennen op school. Welkom Danny. In de kring weer veel verhalen gehoord over het weekend. We hebben gepraat over superhelden. Wat zijn superhelden en wat doen ze?  Veel kinderen hadden wel een superheld. We gaan komende week opdrachten doen over superhelden. Tijdens het kiezen zijn er mooie sneeuwpoppen gemaakt. Ook konden we nog even lekker naar buiten.  Tot slot nog een verhaaltje voorgelezen en toen was het voor de 4 jarigen tijd om naar huis te gaan. De oudsten hebben in de middag nog hard kunnen werken in het winterboekje.

Vrijdag 13 januari : We gingen eerst rijmen met Ed met de rijmpet : sok – hok – rok – bok. Daarna nog woordjes bedacht met een s : sok – sneeuw – schaatsen – slee . Leuk om te doen, omdat er sneeuw lag. We hadden een “sneeuwpopdag” vandaag. Dus werden er sneeuwpoppen geverfd en ook nog geknutseld. Het lokaal komt al echt in wintersfeer. Omdat we gisteren niet konden gymmen , gebeurde dat vandaag. Natuurlijk werd het een wintergymles, dus eerst winterbewegingen : lopen door de sneeuw en schaatsen. Daarna maakten we van een vel papier een sneeuwbal en deze werden in een mand geworpen op verschillende manieren. Ook telden we hoeveel ernaast werden gegooid en erin. ( eigenlijk is dat ook rekenen 🙂 ) Het leukste kwam toen : we mochten het papier in stukjes scheuren en dat werd : SNEEUW !!!!!! Echt lachen ! Prima sneeuwpopdagje dus. FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!!

Donderdag 12 januari : Vanmorgen hebben we een praatplaat over de winter besproken. Er kwam steeds een onderdeel bij, heel grappig. Juf Annemiek heeft een vogelhuisje laten knutselen, met een vogeltje erin. Natuurlijk hebben we dus ook besproken hoe moeilijk vogels het hebben als het koud is en het vriest/ sneeuwt. Juf Annemiek had ook vogelvoer bij zich en we gaan dus nu weer beginnen met onze vogel-piramide. Balint ( die uit Hongarije komt en dus geen Nederlands verstaat ) kreeg een bezoekje van juf Rita, de gymjuf die ook uit Hongarije komt. Balint reageerde eerst heel verbaasd, maar begon na een tijdje toch terug te praten. Echt mooi om te zien ! Er ontstonden ook mooie vogelhuisjes in de Edralud en de bouwhoek. Er waren al spullen meegenomen voor de winterwinkel, dus die is nu ook geopend ! Leuk ! We hebben een nieuw liedje geleerd over een grote sneeuwpop. En natuurlijk…….hebben we weer de pinguïndans gedaan, die blijft voorlopig onze favoriet !!!! Het was een gezellige dag.

Woensdag 11 januari: Verrassende blikken vanmorgen, want juf Agnes was weer beter !!!  We hadden een “pinguïndag”, dus we begonnen met een leerzaam filmpje over het leven van de pinguïns. Natuurlijk gingen we ook lopen en dansen als pinguïns. Een groepje kleuters ging toen pinguïns knutselen. We hadden 3 soorten ( ivm de tegenstellingen waar we het tijdens dit project extra over hebben ) : een pinguïn in de vorm van een cirkel, een vierkant en een rechthoek, heel grappig. We keken samen met de andere groep naar een winterfilmpje en deden daarna nog even de pinguïndans. Als fruit van de week hebben we mandarijnen, sinaasappelen en appels ( we deden er ook nog een spelletje mee ) . En……we hebben nieuwe raamtekeningen !!!!! In de Bongerdflits van vandaag staat nog een vraagje ivm onze winkel in de klas.

Dinsdag 10 januari: Wat leuk:  juf Annemiek was vandaag ook op school ( inhaaldagje ) . We hebben in de kring de verjaardag van Roan gevierd, wat was het gezellig. Hij had een lekkere traktatie mee, sommige kinderen hebben het meteen opgegeten en anderen hebben het mee naar huis genomen. We hebben in de kring tijdens het smikkelen een filmpje met Engelse woorden over de winter bekeken. Dat vonden ze leuk om te zien. Met kiezen gingen de kinderen een muts met wanten maken met juf Annemiek en andere kinderen hebben met juf Linda de weektaak van groep 2 gedaan. Er is hard gewerkt. Voor het eten en drinken nog het boekje van “Kikker en het nieuwjaar” voorgelezen. Daarna was het echt tijd om wat te eten en te drinken om daarna lekker buiten te kunnen spelen. Na de lunch en het buitenspelen hebben we het met juf Annemiek in de kring gehad over tegenstellingen. Dit was een leuk spel. Tijdens het kiezen uit de kasten hebben nog meer kinderen de weektaak gedaan. We hebben dan ook een supermooi cijfer van de dag gekregen.

Maandag 9 januari: Wat fijn om de kinderen in het nieuwe jaar weer op school te zien. Alle kinderen een gelukkig nieuwjaar gewenst. In de kring hebben we gekletst over de vakantie en oud en nieuw. Ze hebben met elkaar gepraat en daarna moesten ze proberen na te vertellen wat de ander heeft verteld. Dit was wel even lastig. We hebben een filmpje gekeken van Arie die naar buiten ging in de sneeuw met een sok op zijn hoofd. Als knutsel hebben we een vuurpijl gemaakt. Na het werken hebben we de verjaardag van Samuël gevierd, dat was een gezellig feestje. We hebben nog even fijn buiten kunnen spelen en daarna gingen de kinderen van 4 alweer naar huis. De kinderen van 5 en 6 hebben in de middag nog heel hard gewerkt in hun winterboekje of werkmapje.

Delen via