Hoera , weer naar school 1/2 A

zondag 21 augustus 2016

weer naar school

Klik hier voor de foto’s . De nieuwste foto’s staan nu onderaan, dus even door scrollen 😉

Klik hier voor de prietpraat. Er valt veel te glimlachen !!!

Klik hier voor het album van de jarigen.

Vrijdag 16 september: 2 kinderen van het KIDSTEAM kwamen ons vertellen waarover ze gisteren vergaderd hadden. Altijd leuk om te zien hoe serieus ze dat doen. Deze keer kwam Emma mee, die vorig jaar bij ons in de groep zat, extra leuk dus. En wat vertelden ze het knap !!! Het ging deze keer over ons gedrag tijdens uitstapjes/schoolreisjes. Daarna hebben we met Wim de woordspin het project afgesloten : we moesten hem allemaal woorden vertellen die met school te maken hadden. Allemaal een FIJN WEEKEND !!!!!

Donderdag 15 september: We begonnen met een telkring. De juf bracht een prachtig groot telraam mee en dus werd er geteld op allerlei manieren. Dat was leuk zo. Billy keek ook toe ( Sjoerd de rekenwoerd is nog niet gearriveerd namelijk ). Omdat het zo warm was, gingen we ijsjes knutselen. ’s Middags kwam de papa van Thygo met de brandweerauto. Wat een pret op het grote grasveld !!!! De foto’s staan in het album op de homepage. Nogmaals ook hier bedankt papa van Thygo ( en zijn collega ) .

Woensdag 14 september: Vanmorgen keken we naar een aflevering van Koekeloere, die over het smelten van ijsjes ging. Ze keken weer ademloos 🙂 . Er werd hard gewerkt aan het taakje van de week ( een spel uit de kast ) en er werden ijsjes van klei gemaakt. Halverwege de ochtend kwam Rowan, uit groep 7 , ons een vitrinekastje laten zien met allerlei interessante dieren EN een stukje afgeworpen huid van een slang. We leerden er echt wat van Rowan, dank je wel !!! Morgen komt de brandweer ( dankzij de vader van Thygo ) om 13 uur ons heerlijk besproeien. Het staat ook in de Bongerdflits van vandaag.

Dinsdag 13 september : Het was weer een mooie dinsdag. In de kring hebben we bekeken wat er nou in een schooltas zit en welke andere tassen heb je nog meer ?  Tijdens het werken konden de kinderen zelf hun eigen schooltas schilderen op papier. We hebben besproken wat we nodig hebben om te schilderen. Negen kinderen hebben dit gemaakt. Ondertussen was Madeleine druk bezig met haar werkmapje. Fenna en Anne hadden veel plezier in de huishoek en mega mindy moest vaak in actie komen.Isa, Ise en Fien hebben heel fijn voor de juf de verfkwasten schoongemaakt en meteen de vloer schoongemaakt bij de gootsteen. Na het eten lekker buiten kunnen spelen. Daar waren Adam, Karo met vriendjes een huis aan het bouwen met een kar, doeken en autobanden. Madeleine zag nog een mooie rups onder de schommel. Deze hebben we op een veilig plekje gebracht. Vanavond is de informatieavond van de kleuters 🙂 !

Maandag 12 september: Wat zijn er veel feestjes geweest in het weekend. Veel weekend verhalen met feest, chips en taart gehoord. Bij sommige feestjes was er ook kaas, worst, komkommer en tomaat. Luuk heeft zijn verjaardag ook gevierd in het weekend en hij heeft een heel fijne dag gehad. Isa heeft nog een mooie bloem gemaakt vanochtend en deze zit nu in de bos op tafel. Wat mooi. Na deze verhalen,  hebben we elkaar eens aangekeken. Hoe ziet je gezicht eruit en welke kleur ogen heeft het kind naast me ? Het  knutselen had hiermee te maken: kleur het gezicht in en een deel van de shirt en plak je haren erbij. Het is een mooi resultaat geworden, met wat kinderen met mooie gekleurde haren. Anne en Bodine hebben zich in de huishoek mooi aangekleed. Anne als Mega Mindy en Bodine als prinses met een mooie jurk. Roan  ging gewichtheffen in de gang en Liam en Ilana waren lekker ijsjes aan het maken in de zandtafel. Met buitenspelen waren Fien en Ise eerst een gezin en de dokter kwam even langs en later kon je er gezellig muziek komen maken op een trommel. ’s Middags gingen de kinderen van 5 jaar gezellig naar de klas van juf Malou.

Vrijdag 9 september: Vandaag vierden we de verjaardag van Luuk. Hij werd 4 jaar. Gefeliciteerd! Terwijl de juf een muts maakte, keken we ademloos naar een aflevering van Koekeloere, die over een kleurwedstrijd ging. Piertje deed heel oneerlijk ! Luuk trakteerde lekker op ijsjes, dat was smikkelen. Juf Agnes had vandaag een speciale ketting om, gemaakt van allerlei kleurpotloodjes. Dat deed ze expres, want de oudste kleuters gingen een mooi knutselwerkje maken, waarbij ze kleurpotloden moesten knippen en plakken, van groot naar klein, of van klein naar groot. Milica is haar spijkerjasje kwijt : wie heeft een verkeerde meegenomen ? Dat van Milica is gekocht bij de HEMA en er hangt nu een jasje op school van Levi’s. Dus…..Nu lekker weekend : allemaal een FIJN WEEKEND !!!!!

Donderdag 8 september: We hebben vandaag extra goed naar elkaar gekeken. We deden eerst een spelletje : “Wie bedoel ik ? “. We moesten elkaar beschrijven en als je dacht dat het over jou ging, mocht je opstaan en zeggen “Dat ben ik ! “. Later gingen er enkele kinderen hun eigen hoofd tekenen met wasco. Natuurlijk keken ze van tevoren goed in de spiegel, want ja, hoe zie je er eigenlijk zelf uit ? Leuke resultaten. Buiten hebben we vanmiddag onszelf nog met water geverfd.

Woensdag 7 september: Nadat we eerst over de vrije (studie)dag gepraat hadden, keken we naar Koekeloere. Piertje schepte heel erg op, dat hij alles beter kon dan Moffel. Daar hebben we nog even over nagepraat. Vandaag knutselden we ouderwetse schoolbordjes. We moesten passen en meten om het lijstje eromheen te plakken. Best moeilijk. Buiten weer heerlijk gespeeld op ons mooie , schaduwrijke, plein.

Maandag 5 september: Wat fijn om de kinderen weer te zien na het weekend. En wat hadden ze veel te vertellen. Ise vertelde dat haar broertje ziek is en ze een mooie tekening voor hem ging maken. Nena had allemaal mooie foto’s meegenomen van het dansen. Wat een leuke foto’s.  Nena had ook nog oude foto’s meegenomen. Een oude foto van oma en twee mooie oude groepsfoto’s. Roan liet nog een mooie pokébal zien.  Ook hebben we eens goed gekeken naar onze hand, 5 vingers. En het was ook nog eens 5 september. We zijn de kinderen in de klas gaan tellen per groepje van 5. Tijdens het werken hebben 9 kinderen geknutseld en wat zijn ze mooi geworden. In de winkel werden ook al sommetjes aan elkaar gevraagd. Na het eten en drinken hebben we nog kort buiten gespeeld en vooral de schommel was erg populair.  Ze kunnen elkaar ook al goed duwen op de schommel. In de kring binnen nog het cijfer van de dag besproken en daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan voor de 4 jarigen en de 5 jarigen bleven nog op school. Nog even ter herinnering, morgen zijn de kinderen vrij i.v.m. een studiedag.

Vrijdag 2 september: Deze keer werd er een heel oude schoolfoto meegebracht , de oververgrootvader van Jorn was een schoolmeester. We hebben gekeken naar de banken, naar de kachel en ook de strikken in het haar van de meisjes. En wat zaten de kinderen toen netjes met de armen over elkaar !!!! 🙂 . Vandaag hielden wij ons bezig met reeksen , eerst samen in de kring : schaar  – kwastje – potlood –  schaar –  kwastje enz enz. Daarna ging een groep ook nog reeksen plakken op een werkblad. De laatste kinderen verfden zichzelf , dus nu hangen we er allemaal ( behalve Thijmen en Thygo ) . Nog even lekker buiten gespeeld en toen begon ons weekend. FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!

Donderdag 1 september: Er werden weer leuke dingen meegebracht in verband met ons schoolproject. Geweldig leuk !!! We hebben in de kring gekeken hoeveel jongens en hoeveel meisjes we in onze groep hebben. Eerst deden we het met blokjes en later liet de juf het zien met een staafdiagram . De stapel van de jongens was inderdaad 2 blokjes hoger :-). Omdat ze het gezien hadden van de anderen, wilden weer enkele kinderen zichzelf verven. En weer zijn de resultaten leuk geworden. We hebben boven de zandtafel nu een cirkel van handen. Samen zijn we 1 groep. Tussen de middag ( fijn dat de mama’s van Fenna en Lisa wilden invallen met de lunch ) begon het te regenen ( en hebben we dus ook even de pinguïndans gedanst )  maar aan het eind van de middag ( nadat we vanmiddag heerlijk gewerkt hadden ) konden we nog even naar buiten en de spullen weer opruimen in de schuur.

Woensdag 31 augustus: Vandaag werd Fenna 4 jaar. Gefeliciteerd hoor !!! Eigenlijk trakteren kinderen  niet op hun vierde verjaardag , maar degenen die in augustus en september 4 jaar worden , zijn al zo lang van de peuteropvang af, dat ze daarom toch ook bij ons mogen trakteren ! Fien bracht al oude schriftjes mee van haar papa en een vriendenboekje van lang geleden van haar moeder. Wie volgt ? Natuurlijk keken we weer naar Koekeloere ( woensdag ) . Tijdens het werken, kozen 8 kinderen het knutselwerkje, leuk zeg ! Ze gingen zichzelf verven, maar kregen wel een foto van hun eigen hoofd. De rest mocht erbij geverfd worden. De klas gaat er elke dag gezelliger uitzien.

Dinsdag 30 augustus: Wat een fijne en gezellige dinsdag! We hebben met elkaar gepraat over de klok en hoe laat je alles doet op een dag. Daarna hebben 6 kinderen ook een klok gemaakt en deze hangen inmiddels in de klas. Tijdens het kiezen werden er mooie torens gebouwd en fijn samen gespeeld. Na het eten en drinken konden we lekker naar buiten, wat fijn. Daar hebben de kinderen heerlijk samen kunnen spelen. De kinderen zijn al heel knap in het zelf oplossen van de “problemen” zodat ze  daarna fijn verder kunnen spelen. ’s Middags kwamen er bij het buitenspelen krukken (scheppen) tevoorschijn en  vooral de meisjes waren hier druk mee bezig. Veel jongens waren bezig met fantasiespelletjes en hadden het ook goed naar hun zin. We hebben nog even in de kring gezeten voordat de tassen gepakt werden. We zijn begonnen met een nieuw voorleesboekje ” Voor het eerst naar school”.

Maandag 29 augustus : De tweede maandag van het nieuwe schooljaar. De kinderen hadden er weer zin in.In de kring  vertelden ze over het weekend en ze hadden weer van alles meegemaakt. We hebben het ook over de dagen van de week gehad en daarbij een liedje gezongen. Sommige kinderen gingen een  kalender maken met de dagen erop. Tijdens het spelen waren Bodine en Ilana druk bezig in de zandtafel. Thijmen en Samuël bouwden mooie legokunstwerken. En Fenna liet zien dat je met de blokjes mooie torens kan maken. Bij het eten en drinken kwamen we erachter dat we veel kinderen hadden met blauw in de kleren. Op 1 na mochten ze allemaal het  eten en drinken pakken. Buiten speelden Ise, Fien en Ilana ziekenhuisje. Fien had last van keelpijn en een gebroken been, maar dat heeft de dokter weer beter gemaakt. Luuk en Liam waren druk bezig zand naast de zandbak in de kruiwagen te scheppen. De 5-jarigen hebben ’s middags nog gezellig met groep 3 gespeeld en daarna in de klas met de kinderen een sorteeropdracht gedaan :  korte broek, lange broek, korte mouwen en lange mouwen. Dit was heel erg leuk. Na even te hebben kunnen spelen binnen, was het ook tijd voor deze kinderen om naar huis te gaan.

Vrijdag 26 augustus: We begonnen met de “luizenpluis”, de mama van Fenna en de mama van Thygo hebben ons gecontroleerd en we waren geheel HOOFDLUISVRIJ . Tijdens de kring deden we een “legospel” : we gingen in tweetallen staan en als de juf een lichaamsdeel noemde, moesten wij dat “aan elkaar klikken”. Een komisch spel waar veel bij gelachen werd 🙂 . Tijdens het kiezen werd er hard gewerkt. Er werden spelletjes uit de kast gekozen en ook de werkmapjes werden gepakt ( uit het nieuwe ladenkastje ). De verjaardagskalender hangt ook , een leuk gezicht ! Aan het eind van de ochtend kwamen de kinderen uit groep 3 ook nog even bij ons spelen, gezellig !!!! FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!!!!

Donderdag 25 augustus: Vanochtend hebben we weer even kennis gemaakt met Piebie. We hebben in de hal de stoeltjes bekeken en de foto’s van de gedragsverwachtingen. Daarna werden de laatste shirtjes voor de verjaardagskalender gemaakt. Ze zijn nu allemaal klaar ! Na het eten en drinken hebben we iets heel bijzonders gezien. De juf deed snoepjes op een bord, schonk er water overheen en…….er gebeurde een wonder !!!! Wat een mooie kleuren ! Prachtig !!! ( bedankt voor de snoepjes, mama van Fenna ) We hebben ze maar niet opgegeten, want we zagen nu allemaal hoeveel kleurstoffen erin zitten 😉 . Daarna lekker naar buiten. Vanmiddag hebben we lekker met water geverfd , een leuke ervaring. Gelukkig hebben we heel veel schaduw op het plein , dat is boffen !!!!

Woensdag 24 augustus: Vandaag was het woensdag en dus : woensdag – groensdag – koekeloeredag. Het ging deze keer over een vakantievriendje van de camping en daar ging Moffel mee spelen, waardoor Piertje buitengesloten werd. We hebben er even goed over nagepraat, want dat hoort ook bij onze “Piebie-afspraken”. Een groepje ging verder met  de verjaardagskalender ( tussendoor werden ze hiervoor op de foto gezet ) en na het eten en drinken gingen we heerlijk buiten spelen. Gelukkig is er op ons plein heel veel schaduw !

Dinsdag 23 augustus: Ook vanmorgen was juf Agnes er nog een keer. We gingen in de gymzaal een soort kennismakingsspelletje doen. Natuurlijk was het ook handig om vast te leren hoe we  zelf onze schoenen uit moeten doen ( en weer aan ) en rustig naar de gymzaal  te lopen  😉 . Dat ging al prima !!! We schoven Bellie ( de groepsknuffel ) steeds naar iemand uit de kring en riepen dan allemaal heel hard de naam van dat kind. Wij vonden het een leuk spelletje, maar of Bellie ook zo enthousiast was 🙂 🙂 …….. Daarna nog even het liedje “Ik heb Bellie in mijn hand , die gaat reizen door het land “. Tijdens het kiezen begon een groepje aan de verjaardagkalender. We verklappen nog niet helemaal hoe die eruit gaat zien……. Natuurlijk gingen we na het eten en drinken heerlijk naar buiten. Wat een verschil met gisteren !!!!! Na de lunch hebben de kinderen nog lang buiten kunnen spelen. Veel kinderen waren in de weer met zand. De een maakte er taarten van en de ander gebruikte het om huisjes te maken. Tot slot gezellig in de kring voorgelezen en daarna was het alweer tijd om de tassen te pakken en naar papa en mama te gaan.
Het was een fijne dag samen.

Maandag 22 augustus : De kop is eraf ! Nadat de leerkrachten op het plein alle kinderen begroet hadden met vrolijk bellengeblaas, konden we beginnen. Natuurlijk werd juf Linda als nieuwe juf begroet en werden de nieuwe kleuters welkom geheten. Dat zijn er 6 in onze groep : Madeleine, Nena, Jorn, Fenna, Luuk en Thijmen WELKOM in onze groep 1/2 A ! Tijdens de kring werden er veel vakantieverhalen verteld. Leuk om te horen dat iedereen het zo leuk had gehad. Daarna werden de symboolkaartjes gekozen en konden we lekker gaan spelen. Sommige kleuters wisten echt niet wat ze het eerste en het laatste wilden doen, alles was weer leuk . Na het eten en drinken kregen we allemaal een eigen stoel met een naam erop, dat gaf ook wel rust ;-). Nadat we nog heel even naar buiten waren geweest , was het alweer tijd voor de 3 en 4 jarigen om naar huis te gaan. De 5 jarigen gingen vanmiddag naar juf Malou, waar ook juf Linda was.

Delen via