Herfst in groep 1/2 A

maandag 24 oktober 2016

Klik hier voor de prietpraat. ( weer een nieuwe )

Klik hier voor het album van de jarigen.

Klik hier voor de foto’s. De volgorde is nu goed, de laatste staan bovenaan.

Klik hier voor de foto’s van de podeshow !

Vrijdag 11 november: We luisterden naar het verhaal van Sint Maarten en keken ook nog even naar een filmpje, waarin ook de liedjes meegezongen konden worden. Het was vandaag de laatste dag van het herfstproject en we hebben ook nog even een mooi knutselwerkje gemaakt. Net voor het smullen van ons tussendoortje hebben we nog even een onderbouwdspel gedaan : de juf had een kaartje met een cijfer en de kinderen moesten de buren erbij zoeken . Dat had ook nog een beetje met Sint Maarten te maken. Aan het eind van de ochtend hebben we het doosje van de sinterklaasliedjes uit de kast gehaald en heel langzaam geopend. Daarna las juf Agnes het eerste verhaal uit het Sinterklaasboekje over Mieke en Wouter voor. Dat was zoooo mooii dat ze bijna in trance naar het verhaal luisterden, prachtig voor de juf ! De herfstspullen zijn nu ook opgeruimd en de winkel is leeg, allemaal klaar voor het nieuwe project . Bellie is er ook al helemaal klaar voor . Dinsdag gaan we onze schoen zetten en vanaf maandag kunnen de schoenen al ingeleverd worden. FIJN ( gezellig )WEEKEND ALLEMAAL !!!!!

Donderdag 10 november: Vanmorgen werd er natuurlijk uitgebreid gesproken over de podeshow van gisteren en het ontbijt. Wat hebben ze genoten allemaal ( en wat waren ze moeoeoeoeoe………:-) ) Er kwam een nieuw meisje wennen : welkom Ezmee !!! Ze hield het nog niet zo lang vol, maar dat gaat elke keer beter. We deden een herfstkimspel in de kring met herfstproducten. Daarna ging juf Annemiek, tijdens het kiezen,  met een groepje mooie bladeren plakken , vloeipapier op plastic, voor op het raam. Tijdens de gymles gingen we herfstbladeren laten vliegen op het grote parachutedoek, zooooooo leuk !!!! We konden er ook onderdoor lopen ( alleen bleef juf Agnes steken in het midden, ha ha ha ). na de lunch konden we gelukkig even een frisse neus halen. Vanmiddag leerde juf Annemiek ons nog een herfstliedje “Zie je de kastanjes ” en ze liet echt mos zien omdat de eikels daar op kunnen liggen. Daarna nog lekker gewerkt aan de taakjes van de week en er ging ook nog een groepje aan het werk met onderbouwd ( serieren van klein naar groot ) 3 Afgevaardigden van het KIDSTEAM kwamen ons aan het eind van de middag bijpraten over hun vergadering. Het ging over het cijfer van de dag. Bij ons was het cijfer niet zo hoog als anders vandaag, snik snik, maar dat kwam vast omdat we zo moe waren 😉  Morgen nog 1 dagje herfstproject en dan ………

Woensdag 9 november: Vandaag was het een bijzondere ochtend. Eerst gingen we ( verkleed en al ) heerlijk smullen van het Nationaal Ontbijt en aan het eind van de ochtend de podeshow !!!!!Wat deden ze het super he ? U mag trots zijn op uw kinderen !!!!  Tussendoor liet Fien ons nog een mooie kijkdoos zien die ze gisteren gemaakt had, prachtig hoo. r !!! We kregen vandaag voor het eerst fruit vanwege het landelijke promoten van het eten van fruit. We kregen lekkere stukjes appel. De foto’s van het ontbijt komen binnenkort op de homepage te staan en de foto’s van   de podeshow in het album bij het bericht hierboven. Dus regelmatig even kijken maar …… Klassenouders ERG BEDANKT voor de hulp bij het ontbijt en andere hulpouders ook voor de hulp bij de podeshow.

Maandag 7 november: Vandaag hadden we allemaal mooie kunstwerken in de kring. Karo had een bakje met blaadjes beplakt en Isa had een mooie kijkdoos gemaakt. Wat leuk dat ze dit hebben gemaakt. Ook hebben we met z’n allen vergeleken welke vormen het grootst – dikst – het langst waren en in de goede volgorde gaan staan. Tijdens het kiezen zijn we fijn verder gegaan met de herfst. We hebben een spin gemaakt, deze spin hebben we gebruikt als stempel. Daarna hebben ook nog een paar kinderen een werkje afgemaakt. Er is hard gewerkt.  Na het eten en drinken hebben we nog een keer voor de podeshow geoefend en hebben ze gezien wat ze tijdens de show dragen.  Daarna was het alweer tijd voor de kinderen van 4 om naar huis te gaan. MORGEN GEEN SCHOOL ( studiedag) en woensdag ontbijten we eerst gezellig samen op school ! Denkt u ook aan vanavond 19.00 uur? Sssttt…. 

Vrijdag 4 november: Terwijl in de gymzaal weer een groepje moeders aan het knutselen was voor de podeshow ( DANK ! ) gingen wij een telspel doen met egeltjes. Er moesten wasknijpers als stekels aan worden bevestigd. Daarna keken we nog even naar een leerzaam filmpje over egels. Het was wel duidelijk : we hadden een egeldagje vandaag. Natuurlijk werden ze ook geknutseld ( weer met blaadjes net als de uilen gisteren ). Omdat Ivonne vandaag jarig was, zongen we toen ze de klas even binnen kwam. Er waren ook weer 2 mooie herfstbananen . Nu weekend : allemaal een FIJN WEEKEND !!!! ( en niet vergeten : ouders maandagavond even naar school tussen 19 uur en 19.30 uur , en DINSDAG studiedag dus leerlingen vrij ! Woensdag het nationale ontbijt EN de PODESHOW !!! Een speciale week hoor ! 🙂 )

Donderdag 3 november: Vanmorgen bracht Fenna ook een prachtige kijkdoos mee, waarin heel veel te zien was van de herfst ! Leuk hoor !!!! Intussen waren er moeders in de gymzaal bezig met het maken van de attributen voor onze podeshow. GEWELDIG !!!!!!!!! Juf Annemiek las een mooi boek voor over een uil, waarna we natuurlijk uilen gingen knutselen. We keken ook nog naar een filmpje over uilen en leerden van alles over deze mooie dieren. Een uilendagje dus. Vanmiddag gaf juf Annemiek een leuke “rekenles” , waarin we gingen schatten : hoeveel blaadjes deel ik uit terwijl de ogen dicht zijn ? Daarna gingen we nog stippen van paddenstoelen tellen met behulp van het digibord. Aan het eind van de dag, hebben we de klas nog even heel donker gemaakt ( met de zonneschermen naar beneden ) en de lampjes in de paddenstoelenpotjes aangedaan. Zeer sfeervol.

Woensdag 2 november: Nadat we eerst naar Koekeloere keken, waarbij Arie paddenstoelen uit het bos ging eten in plaats van champignons ( en dus buikpijn kreeg ) gingen we weer naar de gymzaal om te oefenen voor de podeshow. Het ging alweer een stukje beter dan gisteren en eergisteren. Fijn dat ze alles zo goed onthouden wat we afspreken met ze. Morgenochtend komen er een paar ouders die attributen en decors gaan maken. Fijn hoor !!!! Omdat we vandaag een paddenstoelendagje hadden, werden er prachtige potjes gemaakt waar een waxinelampje in kan, het staat heel gezellig. ( bedankt voor de mooie potjes Adam ! )  ook werden er paddenstoelen van de Kapla gemaakt en zelfs in de Edralud. Echt herfst op de Bongerd !!!!

Dinsdag 1 november: Het was gisteren Halloween. Thygo is mooi verkleed langs de deuren gegaan en hij had zijn enge haarband nog even meegenomen naar school. Tijdens het kiezen hebben we gestempeld met sponsjes. Dit gaf een mooi effect.  Na het kiezen nog even goed geoefend voor de podeshow en wat gaat het al goed. In de middag was het de laatste keer kunstcircuit voor deze periode. De kinderen hebben heel goed gewerkt en er zijn mooie kunstwerken ontstaan.

Maandag 31 oktober: Veel kinderen hadden vandaag herfstartikelen voor de winkel meegenomen. De winkel is al lekker vol en de kinderen spelen er graag. Ook was er een Halloweenmuts meegenomen. We hebben nog besproken dat de klok achteruit is gezet en wat dat nu betekent voor onze dagen. Groep 2 ging vandaag knutselen, terwijl groep 1 in tweetallen met de juf hun taakje van de week ging doen. Na het spelen en eten en drinken nog even lekker buiten kunnen rennen. Dit kon vandaag niet zo lang, want we gingen oefenen voor de podeshow. De rollen werden bekend gemaakt en we gingen al een beetje oefenen. Voor de 4 jarigen was het toen alweer tijd om naar huis te gaan. Groep 2 heeft in de middag nog hard gewerkt bij juf Jolien.

Vrijdag 28 oktober: Vanmorgen in de kring eerst maar eens even gestapt vanwege al die nieuwe schoenen ;-).Daarna op het digibord besproken hoe een spin nu eigenlijk een web weeft. Dat is eigenlijk hetzelfde als de volgorde in een verhaal ( taakjes van deze week ) : eerst dit en dan dat en dan dat enz enz. Op speciaal verzoek van Stijn keken we naar het herfstfilmpje van Wim de woordspin in het Engels. We gingen vandaag spinnenwebben knutselen en natuurlijk kwam er ook een mooie spin bij. De herfstwinkel is nu helemaal klaar en in de Kapla verscheen een mooie boom ( knap hoor Jorn ) en Roan maakte er een in de Edralud. We hadden weer een 9 als cijfer van de dag, dus 5 op een rij. Daarom kregen we allemaal een mooie sticker om 12 uur. FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!!

Donderdag 27 oktober: Vanmorgen bracht Nena een prachtige kijkdoos mee, waar we natuurlijk in mochten kijken, leuk hoor !!!! En Fenna bracht een mooie pompoen mee, met een lampje erin. We hebben het licht uitgedaan en dat was leuk om te zien. De herfsttafel wordt echt steeds mooier. Juf Annemiek las een prentenboek voor over een egeltje en een konijn. Na een heerlijke gymles, deden we nog een spelletje over de egel : “hoeveel stekels heeft dit egeltje ?” Juf Annemiek ging met een groepje een herfstboom schilderen waarbij de bladeren gestempeld werden. Vanmiddag kwam Arie nog even te voorschijn. Hij mopperde eerst op juf Agnes ( de kleuters lagen in een deuk ) want de letter p van het vorige project hing nog aan de flat. Vandaag kwam de t van tak aan de beurt. De juf heeft Arie maar snel terug gebracht naar zijn zolder. Op 1 na hebben alle oudste kleuters hun taakje van de week af : ze hebben een mooi verhaal bedacht. En ook de jongsten hebben een mooi verhaal in de goede volgorde gelegd. h ja en de spinnen van gisteren hangen in het web, brrrrr best een eng gezicht :-). Juf Jolien kwam ook nog even langs nadat ze boodschappen had gedaan, wat een schatjes zijn die Lotte en Noor toch !!!!!

Woensdag 26 oktober: We keken naar een koekeloere – aflevering over spinnen. En natuurlijk bevrijdde juf Agnes toen de spin Sebastiaan uit de herfstdoos en luisterden we ademloos naar het prachtige gedichtje van Annie MG Schmidt. Daarna gingen we voor het eerst luisteren naar het verhaal van onze podeshow en mochten we zeggen welke rol we graag wilden. Tijdens het knutselen maakten we ook spinnen. Ze zijn nog niet helemaal af , want morgen…… verrassing 😉 . Aan het eind van de ochtend kwamen er 5 ( ja 5 ! ) moeders onze klas poetsen. Het rook heerlijk toen we weer binnen kwamen. HEEL ERG BEDANKT !!!!!!! Morgen hangt er een lijst in de hal waarop namen van knutselouders kunnen worden ingevuld. Zie de Bongerdflits van vandaag.

Dinsdag 25 oktober: Vanochtend in de kring hebben we een woordweb gemaakt over de herfst, gevolgd door een filmpje van Arie, Truus en Wim op het bord. Na de kring hebben we hard gewerkt. Er werden werkjes afgemaakt, nieuwe werkjes gedaan en het taakje van week is met groep 1 gedaan. Na het buitenspelen en eten  was het ’s middags tijd voor het kunstcircuit. Altijd gezellig om met groep 1 t/m 4 in een groep te zitten en wat kunnen ze elkaar goed helpen. Er werd hard en zelfstandig gewerkt.

Maandag 24 oktober: Natuurlijk hadden we elkaar veel te vertellen na de herfstvakantie. Thygo was jarig in de vakantie en werd 5 jaar. Nog een keer gefeliciteerd Thygo. Na de kring vierden we zijn verjaardag. Hij had een leuke herfsttraktatie bij zich. ( de foto’s staan in het album van de jarigen ). Hij hield zijn muts zelfs op tijdens de lunch ! Juf Agnes was er ook ,want vanaf nu krijgen alle kleuters een “stergesprek ” met haar. We bespreken van alles , zoals “waar word je blij van, waar word je verdrietig van “enz. Die stergesprekken worden in alle groepen van de Bongerd gehouden deze periode. Na de traktatie hebben de kinderen gekozen. Vanwege het herfstproject hebben we een paddenstoel ingekleurd en daarna de puzzel opgelost en opgeplakt. We hebben nog even lekker buiten kunnen spelen en daarna was het voor de kinderen van 4 alweer tijd om naar huis te gaan.

Delen via