Brr het wordt koud in 1/2 A

maandag 4 januari 2016

Klik hier voor de jarigen.

Klik hier voor de prietpraat.

Donderdag 28 januari: Vandaag was “juf Terra”een dagje bij ons, omdat ze moest stage lopen van haar school , de KSG. Het was gezellig. We hebben in de kring een “plakspel” gedaan : van tevoren moesten we bepalen welk voorwerp zou plakken. We zetten kruisjes voor de keren dat er een “fout” voorwerp werd aangeraakt. Spannend !!!! Het laatste winterknutseltje was ook een succes , ze hangen nog even in de klas. We gebruikten voor het eerst de nieuwe draadloze muizen bij de computer en de nieuwe koptelefoons, zo super . Later heerlijk buiten gespeeld, omdat dat gisteren niet ging vanwege de regen. Vanmiddag keken we naar het Engelse filmpje van Wim de woordspin ( Words with Walter ) Ademloos keken ze weer. De klas werd ook weer keurig achter gelaten voor het weekend ! Aan het eind van de middag kwamen Mareau en Thalia ons nog even bijpraten vanuit het kidsteam. Morgen een vrije vrijdag, dus een lang weekend : FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!! 

Woensdag 27 januari: Vanmorgen kwam Vincent voor het eerst wennen. Welkom Vincent ! Hij was al snel gewend en deed leuk mee. We hadden een boekenochtend : tijdens de kring deden we een kimspel met boeken. Leuk dat dat zo goed ging !!!! Ook mochten we samen nog even lekker lezen in die boeken. Daarna kwam Margriet Obers ons voorlezen, omdat de Nationale Voorleesdagen vandaag begonnen. Ze las een erg leuk prentenboek voor: “Wessel van Texel”!!! :-). Er werden later veel prentenboekjes gemaakt die ook weer voorgelezen werden in de kring.

Dinsdag 26 januari: Tijdens de kring gingen we tellen met sneeuwballen ( van papier helaas 🙂 ) Best lastig om te zien dat je makkelijker tellen kunt als je er groepjes van maakt. In dit geval groepjes van 5. Er kwam een rover en die pakte er steeds een paar weg…. Tijdens het kiezen kwam de scheerschuim weer op tafel. Heerlijk ! Meester Rens was vandaag voor het laatst. We gingen cake versieren , heel gezellig EN lekker !!!! BEDANKT meester Rens en veel succes verder ! Vanmiddag hadden we voor de tweede keer het kunstcircuit van deze periode. Dank voor de hulp weer !!!

Maandag 25 januari:  Het leek wel lente vandaag! Wat een verschil met vorige week toen we de handschoenen, mutsen en sjaals echt nodig hadden. In de kring hebben we het, na de verhalen van het weekend, gehad over de sneeuw in New York. Jack wist te vertellen dat dit in Amerika ligt, goed zo! We hebben ook een bijzonder filmpje gekeken, iemand die op zijn snowboard ( achter een auto met touw ) door de straten van New York ging. Iedereen zat ademloos te kijken en snowboarden is ineens heel populair 😉 Daarna gingen we kiezen, er is hard gewerkt. Er waren leuke werkbladen en nieuwe spellen( we hebben geruild met de andere groep ) in de gele kast. Ook is er fijn gepuzzeld. Natuurlijk hebben we aan het einde van de ochtend buiten gespeeld, in het zonnetje!

Vrijdag 22 januari: Omdat er vanmorgen weer wat spulletjes voor de voedselpiramide werden meegebracht, keken we eerst maar eens even naar een mooi, leerzaam filmpje over de vogels in de winter. Toen we ‘m buiten hadden gezet, verscheen het eerste koolmeesje en een mooie zwarte merel. Later ook nog een grote, dikke, duif. Anne en Isa waren er ook weer en speelden heerlijk in de huishoek en de Edralud. Emma bedacht dat ze in haar eentje voor 3 kinderen een spelletje kon spelen, knap !!!! Lonneke uit groep 8 had een knutselwerkje voor ons bedacht ( uit zichzelf ) : we maakten het hoofd van een sneeuwman en gebruikten er een stukje eierdoos bij voor de neus. Een leuk idee Lonneke : BEDANKT !!! We keken ook nog even naar het laatste stukje van “Frozen”. Aan het eind van de ochtend vonden we dat we een TOPWEEK hadden gehad : 5 keer een 9 !!!!!En nu is het alweer weekend ! FIJN WEEKEND allemaal !!!!

Donderdag 21 januari: Vandaag was juf Carleen er weer, omdat juf Agnes op schoolbezoek was in Amsterdam. Drie kinderen hadden een vetbol meegenomen. Deze hebben we in de voedselpiramide gehangen. Tijdens de kring mochten we al onze jassen, mutsen, sjaals, wanten en handschoenen op een grote hoop leggen. Daarna hebben we van de grote hoop vijf kleine hoopjes gemaakt. Jassen bij de jassen, sjaals bij de sjaals, … Toen hebben we alles geteld en kruisjes gezet, zodat we een grafiek kregen. Er waren wel 19 jassen, omdat we ook met 19 kinderen waren. De grafiek hangt boven de kapstok. Daarna hebben we lekker gewerkt. Lisa, Miley, Jack, Jasper, Bodine en Mitchel hebben een muts versierd met stof en plakplaatjes. Na het eten en drinken was het tijd om te gaan gymmen. We hebben dieren zoals een olifant nagedaan, geklauterd, diamanten geroofd, gedanst op een kabouterliedje en sneeuwballen gegooid. In de kring hebben we een telspelletje met de dobbelsteen gedaan. Omdat het buiten erg koud was, hebben we binnen lekker warm een filmpje gekeken. De juf heeft voorgelezen en wij hebben laten horen dat we kunnen rijmen. Stijn-trein, wip-kip. Na het voorlezen hebben we nog gespeeld. Ise, Elize en Devran hebben een mooie sneeuwpop geverfd met een wortelneus en een hoge hoed. De dag heeft een dikke 9 gekregen!

 

Woensdag 20 januari: Vandaag hadden we een kikkerdag , vanwege “Kikker in de kou”. Nadat de juf het boekje voorgelezen had , bekeken we ook nog even het digitale boek en dat was hetzelfde 🙂 ! Een groepje knutselde mooie kikkers en daar werden sneeuwvlokken omheen gestempeld. Voorleesliesbeth las het laatste groepje het boek “WIT” voor , volgende keer begint ze met een nieuw boek. Om 11 uur kwamen er 4 moeders met emmers en doekjes bij zich , die het lokaal weer heerlijk schoon gemaakt hebben. Zelfs Gijs ( broertje van Emma ) hielp goed mee ! Het rook SUPERLEKKER toen ze klaar waren. Enorm bedankt !!!!!!

Dinsdag 19 januari: Omdat het nu buiten echt vriest, gaan we de vogels weer bijvoeren met lekkere dingen. De juf had al 2 vetbolletjes meegenomen , dus de voedselpiramide kon naar buiten. Nemen jullie ook wat lekkers mee, zodat hij lekker vol komt te hangen ? We gingen mutsjes tellen en telden later ook in sprongen van 2 : 2-4-6-8-10 enz. Tijdens het kiezen kwamen de peuters op bezoek. Meester Rens ging met een groep verven ( verf jezelf samen met Bellie ) en juf Agnes ging met de peuters en 3 kleuters heerlijk spelen in de sneeuw, eh……niet echt, maar lekker met scheerschuim op de tafel : een FEESTJE ! Later gingen de peuters ook nog lekker spelen in de hoeken. Na het eten leerde meester Rens ons een winterliedje, waarbij we moesten bibberen, brrrrrr. Vanmiddag begon het kunstcircuit weer. We gingen allemaal iets doen wat we zelf gekozen hadden deze keer ( de foto’s staan in het aparte album via de homepage ) . Het was weer erg leuk en leerzaam. Dank voor de hulp !!!!

Maandag 18 januari: Toen de kinderen vanmorgen binnen kwamen zagen ze een nieuwe juf, juf Carleen. In de kring hebben we het gehad over de winter. We kennen al veel woorden die met winter te maken hebben. Ben je benieuwd welke woorden we al kennen? Aan de deur hangt het woordweb met alle woorden en zelfgemaakte tekeningen. Ook hebben verteld wat we in het weekend gedaan hebben, zoals sneeuwballen gooien en een sneeuwpop maken. Een aantal kinderen mocht hun muts laten zien. We hebben samen de mutsen geteld, het waren er 7. Tijdens het werken hebben Ise, Emma, Stijn, Karo Roan en Alieke een mooie wintermuts ontworpen en versierd. Ze hangen in de klas. Na het opruimen en eten en drinken hebben we nog even buiten gespeeld. We hadden ons wel goed ingepakt hoor! Daarna hebben we dag nabesproken. We hebben de dag een dikke 9 gegeven! De juf heeft samen met de kinderen een erg leuke ochtend gehad. Donderdag is ze er nog een keer, tot dan! 
Vrijdag 15 januari:
Vandaag kwamen Anne en Isa allebei wennen.  Anne maakte foto’s van ons allemaal en Isa liet steeds haar hondje uit in de gang. Leuk dat ze zich steeds beter thuis gaan voelen bij ons. Mollie de mol kwam op bezoek en liet ons winterwoorden in klankgroepen verdelen ( sneeuw-pop bijv en win-ter-wor-tel ). We keken ook nog even naar een leerzaam filmpje over pinguïns. Vandaag was het fris buiten, dus gingen we wanten versieren met wattenstaafjes en prikkertjes, weer eens iets anders 🙂 . Voordat we naar huis gingen deden we nog een grappig spelletje : we moesten ontdekken waarom sommige kinderen bij elkaar hoorden ( vanwege de tas of vanwege de schoenen of vanwege hun haar ).  Maandag is juf Jolanda niet op school en komt juf Carleen een ochtendje invallen. FIJN WEEKEND ALLEMAAL !!!!( vergeet u niet af en toe eens bij de Prietpraat (hierboven) te kijken ? Er staan prachtige uitspraken tussen )

Donderdag 14 januari: Vandaag kwam Isa voor het eerst wennen bij ons. Welkom Isa ! Natuurlijk hebben we het er even over gehad dat de namen zo op elkaar lijken : Ise – Isa – Lisa – en  Elize. Daar gaan we wel aan wennen hoor 🙂 . Op het digibord stonden allemaal pinguïns en die gingen we even nadoen: lopen als een pinguïn. Meester Rens ging in de kring tellen met pinguïns. De pinguïns zaten op ijsschotsen en we moesten schatten en tellen waar de meeste of de minste pinguïns steeds zaten. Best moeilijk af en toe. Natuurlijk gingen we een pinguïn knutselen. Ze hangen aan de groene tak. In de Kapla werd een mooie iglo gebouwd. Alle oudsten hebben nu al hun taakje van de week af en ook werd er vandaag nog in de schrijfmapjes gewerkt. We konden niet gymmen vandaag omdat de verwarming daar stuk was. Gelukkig is er vandaag meteen een monteur bij geweest. Ed met de rijmpet kwam vanmiddag even op bezoek : sok-bok. En we zagen dus een bok met een rode sok, een gele sok, een blauwe sok en zonder sok. We ontdekten veel rijmwoorden : sok – kok – bok – klok – vlok – tok – mok. Knap !

Woensdag 13 januari: In de gymzaal deden we vanmorgen een rekenles ( meten ) met onze shawls. We legden ze van kort naar lang en keken ook welke even lang waren. Vandaag werden dus de inuits ( de tegenwoordige naam voor eskimo’s ) gemaakt, waarvoor we gisteren al foto’s hadden gemaakt. Ze hangen in een mooie lijst in de hal. We hadden zelfs een echte inuit in de klas ( Mitchel met zijn capuchon:-) ) Morgen wordt een echte “pinguïndag”!

Dinsdag 12 januari: Vandaag kwam Anne wennen. Zij is het zusje van Lotte uit de andere groep en komt bij ons in de groep. Welkom Anne ! Ze had de huishoek al snel ontdekt:-) . We deden een “winterkimspel” in de kring : wat was er steeds weg ? Tijdens het kiezen ging er een groepje een sneeuwpop inkleuren met ecoline ( dat moest met een penseel zelfs ). Ze hangen gezellig op het raam. Vanmiddag hebben we een praatplaat over de winter besproken, wat moesten we veel tellen zeg en dus erg goed kijken !!!! De moeilijke werkbladen met een pinguïn werden ook afgemaakt. Morgen gaan we een les met shawls doen , dus nemen jullie allemaal een shawl mee ? Heeft u gezien dat de foto’s nu aan te klikken zijn via het schermpje hierboven ?

Maandag 11 januari: Nog steeds geen echte wintertemperaturen, al is het buiten wel wat kouder. Na de weekend verhalen hebben we het in de kring over echte liefhebbers van sneeuw en ijs gehad: pinguïns!
De kinderen wisten veel te vertellen over de pinguïns, wat ze eten, dat ze eieren leggen en die goed warm houden, dat ze waggelen en dat ze goed kunnen zwemmen. Daarna hebben we nog een mooi filmpje over pinguïns op de zuidpool gekeken. Natuurlijk gingen we daarna een pinguïn knutselen van papier en was er ook nog een werkblad om te maken. Hierop was een halve pinguïn getekend ( gekleurde hokjes ) en de kinderen moesten de andere helft volgens voorbeeld inkleuren. Dat was best pittig maar het ging al heel goed! Ook hebben we nog even buiten gespeeld aan het einde van de ochtend.

Vrijdag 8 januari: Vanmorgen kwamen Hak en Plak weer even tevoorschijn. We hakten en plakten : s-o-k ( en ook v-uu-r en b-oo-m en ij-s ) Natuurlijk kibbelden de apen ook weer heerlijk samen. We gingen weer een sneeuwpop knutselen en deze keer plakten we er gescheurde stukjes wit sitspapier op. Memory op het digibord was ook favoriet . We konden ook lekker buiten spelen , de zon scheen heerlijk. Allemaal een FIJN WEEKEND !!!!

Donderdag 7 januari: Vandaag was Jack jarig, hij werd 6 jaar ! Gefeliciteerd Jack. ( foto’s in het album van de jarigen) Omdat het donderdag was, gingen we weer lekker gymmen. We deden o.a. deze keer een leuk spelletje: een verkleedestafette. Met een sneeuwbal op een lepel, moesten ze naar een shawl lopen, omdoen, daarna naar een muts, opzetten en snel weer terug. Het was erg spannend. Na het eten en drinken deden we een spelletje met onze sokken : wie vindt zo snel mogelijk de andere sok ? Een groepje ging tijdens het kiezen hun eigen sok natekenen. De ene werd dus getekend en de andere werd gekopieerd, uitgeknipt en opgeplakt. We keken vanmiddag naar “Arie en de sok” op het digibord. Vandaag hadden we dus een echte “SOKKENdag”. De oudsten gingen met letters aan de slag ( Onderbouwd). Ze moesten de beginletter van hun eigen naam zoeken , daarna de beginletter zoeken van allerlei andere woordjes en plaatjes en tenslotte gooide juf Agnes de hele letterdoos om op tafel en moesten alle letters netjes gesorteerd worden. Dat was lachen !!!! De jongsten hadden deze week ook een taakje van de week : ze moesten 1 keer op de computer of op de ipad een winterspelletje spelen. Dat hebben ze nu bijna allemaal gedaan. Morgen nog 1 ochtendje. De oudsten hebben allemaal een sticker geplakt bij hun taakje van de week ( op de 2 zieken na ) . Geweldig !

Woensdag 6 januari: Vandaag was Voorleesbeer jarig  en werd 7 jaar ! Dat was een leuk grapje. Miley nam al fijn winterkleren mee voor in de huishoek en daar werd later goed mee gespeeld. Natuurlijk keken we naar het slot van de Snowman ( met als gevolg dat de juf de prachtige muziek nog steeds loopt te neuriën ) Arie moest ons tijdens dit project de letter “s” van sneeuw aanleren, maar had er zelf niet zo’n zin in, dus moesten we het maar zonder hem doen. We ontdekten zoveel woorden met een “s”, zoals: sneeuw, sok, slee, schaats en shawl. En we versierden een mooie shawl voor Arie. Ze hangen in de klas, dus alweer wat minder kaal. Buiten was het koud, brrrrr en we ontdekten ijs aan het hek, een heerlijke kleuterontdekking !

Dinsdag 5 januari: Nadat juf Agnes iedereen een gelukkig nieuwjaar hadden gewenst, gingen we de verjaardag van Roan vieren, die 5 jaar werd vandaag. Gefeliciteerd ! ( foto’s in het album van de jarigen ) Tijdens het maken van de muts, keken we ademloos naar de film “The Snowman”. We gingen vandaag een sneeuwpop maken, op een aparte manier. Ze hangen erg gezellig in de ( na Kerst ) kale klas . Vanmiddag gingen we in groepjes n.a.v. een plaatje praten over onderdelen van de kerstvakantie. Het ging goed. De jongsten waren vandaag aan de beurt voor Onderbouwd en gingen met de juf in groepjes een spel over tegenstellingen doen, want dat is deze keer aan de beurt. Vol-leeg. Zomer-winter enz. Sommige oudsten maakten hun taakje van de week al. Tot morgen.

Maandag 4 januari : En toen was de vakantie ineens weer voorbij, wat gaat dat toch snel! Maar ook weer fijn om te beginnen want heel veel kinderen hadden de school gemist ( niet iedereen hoor 😉 ) We begonnen vandaag met de verjaardag van Samuël, want die was 3 januari 5 jaar geworden. Gefeliciteerd Samuël! Nu mag hij ook op maandagmiddag naar juf Jolien, samen met Miley en Elize ( die waren in de vakantie jarig ) en Roan ( die morgen jarig is ). Oh ja, tussen het zingen door kwam nog even de luizenpluis, we zijn weer gecontroleerd. Daarna hebben we in kleine groepjes alle vakantie en vuurwerk verhalen aan elkaar verteld. Per groepje was er een leider, die mocht beurten geven en later in de grote kring iets vertellen wat hij of zij nog onthouden had. Dat navertellen was nog wel lastig maar dat geeft niks, we oefenen het nog wel eens! Tijdens het kiezen zijn er sneeuwvlokken gemaakt, misschien helpt het en gaat het toch nog sneeuwen. Dat zou wel leuk zijn en ook passen bij ons Winter project. Tenslotte zijn we nog lekker naar buiten geweest.

GELUKKIG NIEUWJAAR ALLEMAAL !!!!!

Delen via