Voor altijd jong in groep 1/2 A

maandag 19 september 2016

Klik hier voor de foto’s.  Doorscrollen naar beneden, want daar staan de laatste ……

Klik hier voor de prietpraat.

Klik hier voor het album van de jarigen.

Donderdag 13 oktober: Mollie de mol haalden we even uit de flat om met ons de klankgroepen van dit project te benoemen : boek ,  stif-ten, post-ze-gel enz. Daarna las Juf Annemiek een verhaal voor over Tymo die een kaart naar opa had gestuurd zonder een postzegel. Ze had een heel grote kaart bij zich. We gingen zelf ook een kaart voor oma en opa tekenen. Om 10 uur kwam de opa van Isa ons voorlezen. Isa had een boek van Sneeuwwitje uitgekozen. Dat was spannend hoor. We luisterden ademloos. Bedankt opa van Isa !!!!! Vanmiddag moesten we nog even boeken in de goede volgorde leggen, de oudsten van dun naar dik en de jongsten van dik naar dun. Na het kiezen begon de boekenmarkt. Wat gezellig dat er zoveel mama’s en papa’s en oma’s kwamen om boekjes te kopen en te verkopen. En toen begon de HERFSTVAKANTIE al voor ons. 10 dagen vrij ! FIJNE VAKANTIE ALLEMAAL  !!!!!! En tot 24 oktober .

Woensdag 12 oktober: Vandaag kwam “juf” Lisa op bezoek. Het was een “maatschappelijke stagedag” voor haar. Ze komt op 9 november nog een keer. We begonnen in de kring met een rekenactiviteit : de rangtelwoorden: de eerste, de tweede de derde enz. Een leuk beginspel. Later deden de oudste kleuters het nog even apart met juf Agnes.  We keken daarna naar een aflevering van Huisje boompje beestje, waarin prinses Laurentien ons liet zien hoe een prentenboek gemaakt wordt. De oma van Lotte en Noor ( dus juf Janneke 🙂 , de moeder van juf Jolien ) kwam ons voorlezen vandaag. Ze las het prentenboek van opa en oma Pannenkoek voor. We moesten zelfs als een flamingo op 1 been gaan staan ( interactief dus 😉 ) Bedankt oma van Lotte en Noor !!!! Aan het eind van de ochtend gingen we naar de grote hal. Daar was de mooie podeshow van groep 3 “Waar is Ludwig? ” Leuk om onze oudklasgenootjes op het toneel te zien. De foto’s staan op de groepspagina van groep 3. Morgen is de boekenmarkt om 13.45 uur.

Dinsdag 11 oktober: Vandaag hebben we “de mooiste vis van de zee” gelezen. We hebben er ook een mooie knutsel van gemaakt. Om 10 uur kwam de oma van Ise voorlezen over “de poepfabriek”. De kinderen hebben goed geluisterd en hebben zelfs mee kunnen doen. Bedankt oma van Ise !!!! Na de lunch zijn we nog even naar buiten geweest. Het begon te regenen dus zijn we toch maar naar binnen gegaan en hebben “rekenen met Moffel en Piertje” gekeken. Daarna gezellig kunstcircuit  en de dag was alweer om.

Maandag 10 oktober:Vandaag hadden we een fris begin van de dag met veel mist. De kinderen kwamen met lekker warme jassen binnen. Na de verhalen van het weekend hebben we gepraat over de telefoon, wat kun je ermee, wat zie je en hoe ga je ermee om ? Deze week heeft groep 1 een ander werkje dan groep 2 en ’s middags kwam er zelfs een tweede rekenwerkje bij voor groep 2. Isa en Milica hebben samen met de juf gewerkt met de telefoon, dit was gezellig en ging heel goed. Na het kiezen kwam de opa van Anne gezellig voorlezen uit: “Spuit elf gaat naar school”. Anne had dit boek zelf uitgekozen. De kinderen hebben goed geluisterd en vonden dit heel leuk. Dank je wel opa van Anne !!! Na het eten en drinken hebben we lekker de jassen aangetrokken en hebben we heerlijk buiten kunnen spelen. De kinderen die al 5 zijn hebben bij juf Jolien gepraat en gewerkt over een plattegrond en wat was dat moeilijk. Het ging heel erg goed. Het was een fijne dag.

Vrijdag 7 oktober: Nadat Ise haar strikdiploma had gekregen ( gefeliciteerd )  en Anne haar nieuwe helm had laten zien, kregen we een lesje yoga. Eerst liet de juf ons in een rustige houding zitten en moesten we denken aan een bepaalde kleur. Daarna liet Liam ons 2 andere houdingen zien, vooral de boom waarbij we op 1 been moesten staan, viel nog niet mee. Volledig “zen” deden we daarna een telspel. We moesten om de beurt vertellen welk cijfer er steeds weg was. Na het kiezen las de juf het sprookje voor van Roodkapje, omdat dat natuurlijk ook met ons project te maken heeft. Gelukkig liep het goed af. Om 10 uur kwam de oma van Fenna ons voorlezen. Ze las een paar rijmverhaaltjes voor over een oma en een opa. Bedankt oma van Fenna !!!! Nadat we aan het eind van de ochtend het liedje over Roodkapje hadden gezongen ( “Zeg Roodkapje waar ga je heen ? “) moesten we natuurlijk het cijfer van de dag bespreken. En ja hoor het werd een 9 die bijna bij de 10 was. SUPER ! Een echte topdag ( helaas werd Thijmen ziek en moest opgehaald worden, beterschap Thijmen ! ) . Allemaal een FIJN WEEKEND !

Donderdag 6 oktober: Vandaag was de eerste dag van onze stagiaire juf Annemiek.  Welkom in groep 1/2 A en veel succes ! Ze had een tas bij zich en daaruit haalde ze spulletjes waarmee ze iets over zichzelf vertelde. We kennen haar nu al een beetje. Omdat het donderdag was, gingen we lekker gymmen. Het aan en uitkleden ging bij sommigen nog wat moeizaam 😉 , maar dat wordt natuurlijk elke keer beter ( vooral als mama’s en papa’s ze thuis ook niet teveel helpen met aankleden 🙂 ….. Om 10 uur kwam de oma van Stijn ons voorlezen. Ze las een leuk boek voor over het adopteren van een kindje uit het verre China. Bedankt oma van Stijn !!!! Tijdens het kiezen gingen we opa’s knutselen. Op het digibord keken we naar het liedje “Mijn opa mijn opa mijn opa ” , maar dat was ook wel een beetje jeugdsentiment van juf Agnes….. De opa’s zijn erg leuk geworden. Als les van Onderbouwd hebben we een spel gedaan met de logiblocs, de vorm, de kleur en de dikte moesten genoemd worden. Best lastig, maar het ging ook erg goed. Omdat we tijdens het kiezen een beetje erg onrustig waren, hadden we maar een 6 en een half als cijfer voor de dag, maar we hebben afgesproken dat het morgen een TOPDAG gaat worden !!!! Oh ja, tussendoor liet Ise ook nog even zien dat ze kan strikken, dus morgen krijgt ze het strikdiploma ! We zongen het liedje van Opa Bakkebaard toen we naar huis gingen.

Woensdag 5 oktober: Een bijzondere dag , want juf Jolien is weer terug in de andere groep, dus de juffen hadden veel bij te kletsen…..na schooltijd hoor 🙂 . Natuurlijk keken we naar Koekeloere. De aflevering van vandaag ging over de bibliotheek en dat je je boeken altijd op tijd moet inleveren. Een paar kinderen kozen een boek uit en hebben de omslag ervan nagetekend. Ze hangen in de klas. Om 10 uur kwam de oma van Jorn ons voorlezen. Ze las “Woeste Willem” voor, een spannend boek. BEDANKT oma van Jorn !!!! Na het eten en drinken deden we nog een sorteerspel, we moesten kijken welk boek dik was en welk boek dun. En wat is dan dik en dun ? Dikker en dunner is wat beter te begrijpen. We moesten in hoepels gaan staan en dan goed luisteren naar de opdracht van de juf. Morgen komt onze nieuwe stagiaire voor het eerst : juf Annemiek.

Dinsdag 4 oktober: Het was vandaag dierendag. Volgens een paar kinderen was het knuffeldag en die hadden een dierenknuffel meegenomen. We hebben een knikkerspelletje gespeeld met dieren, dit ging erg goed. Voor het knutselwerkje  mochten we scheuren. En dan een dier ermee versieren. Dit was leuk. Na het middageten was het even wat korter buitenspelen, want we begonnen met het kunstcircuit. Alle kinderen van groep 1  t/m 4 waren opgesplitst in 4 groepen. In onze klas hebben de kinderen zichtzelf oud gemaakt op een foto met allerlei verschillende materialen. 

Maandag 3 oktober:Na 4 dagen vrij te zijn geweest zaten we weer fijn in de kring met z’n allen. We zijn gestart met rekenen van onderbouwd. Vandaag hebben we samen een verhaaltje op volgorde gelegd . We hebben hetzelfde taakje van de week, omdat we vorige week een korte week hadden. Als knutsel hebben we samen een flat gemaakt van Pluk van de petteflet. Buiten hebben we weer fijn samen gespeeld en samengewerkt.

Woensdag 28 september: Vandaag was het de laatste dag dat juf Malou in de andere groep was. We hebben met onze groep een afscheidshandje gemaakt ( wel eng dat stempelen van de vingerafdruk ). Omdat Moffel en Piertje een boek met een geheime kaart ontdekten, hebben enkele kinderen een schatkaart getekend, spannend. Juf Malou trakteerde ons ook !!! Een grappige traktatie 🙂 , waar we van gesmuld hebben. Juf Malou bedankt en WE GAAN JE MISSEN !!!! De eerste “voorleesoma” kwam vandaag in onze groep : de oma van Ise las een leuk boek voor over een groep kleuters die naar de kinderboerderij ging. Bedankt oma van Ise !!!! Stijn had een nieuwe fiets bij zich en mocht natuurlijk een rondje fietsen, mooie fiets hoor Stijn ! Morgen EN vrijdag zijn de kleuters vrij ( net als groep 3 en 4 ) , dus een lang weekend, lekker genieten allemaal !!!

Dinsdag 27 september: Vandaag hebben we het weer met Arie over de letters gehad, al was Arie moeilijk wakker te krijgen. Arie heeft ons de letters van het woordje ‘pen’ laten zien. Tijdens het spelen hebben wel 10 kinderen het vouwwerkje gemaakt. Ze maakten een boeklegger en wat zijn ze leuk geworden. Tijdens het eten en drinken hadden we weer een gezond tussendoortje en vandaag was dat banaan, kiwi en appel. De kinderen hebben hier lekker van gegeten en al snel was de schaal leeg. Na de lunch was het heerlijk buiten en hebben de kinderen lekker zonder jas kunnen spelen. Daarna nog heel even iets uit de kast gekozen en daarna was het alweer tijd om jassen en tassen te pakken en de volle schatkist uit te delen.

Maandag 26 september: Thijmen is gisteren 4 jaar geworden en komt nu elke dag . Nogmaals gefeliciteerd Thijmen. Vandaag hebben de kinderen in de kring de letter P geleerd van Arie de letterkanarie. Arie was wel een beetje slaperig en we hebben hem samen wakker gemaakt. Tijdens het werken werd er druk gekleurd en geplakt. Tijdens het eten en drinken hebben we lekker komkommer gegeten. Het is deze week de “week van de gezonde pauzehap” en dit was een gezond tussendoortje. We hebben ervan gesmuld. 

Vrijdag 23 september: We gingen met Wim de woordspin de woordjes van dit project oefenen met behulp van het digibord. Opvallend genoeg wisten ze ( bijna) allemaal het plaatje van een computer en het plaatje van een printer supersnel te benoemen, terwijl een enveloppe en een postzegel ( zie prietpraat ) veel moeilijker was. 🙂 Echt iets voor de hedendaagse kleuter ! We gingen een tekening voor oma en opa maken en daarna hartjes stempelen met een closetrolletje, best lastig, maar grappig om te doen. Het was vandaag een echte bananendag 😉 , 8 bananen !!!! Nu weekend : fijn weekend allemaal !!! Let op : volgende week zijn de kleuters dus donderdag ( Leerpleindag leerkrachten )  en vrijdag( een vrije vrijdag ) vrij.

Donderdag 22 september: Vandaag werd Fien 5 jaar, dus we hadden feest. Gefeliciteerd Fien. De foto’s staan in het album van de jarigen. Terwijl de juf de muts maakte, keken we naar een aflevering van het Zandkasteel over oma en opa. Tijdens het kiezen gingen we oma knutselen. Omdat oma’s vaak ( niet altijd 🙂 ) een rimpelige huid hebben , werd het hoofd eerst uitgeknipt en daarna verfrommeld in een prop. Dat was het hoogtepunt van het knutselen natuurlijk. ( Juf Agnes werd trouwens direct als voorbeeld genoemd, eh…….;-) ) De resultaten zijn leuk geworden. Met Ed met de rijmpet gingen we vanmiddag rijmen : pen – hen . En later wilde Ed ook nog rijmwoordjes horen op pop en kip.

Woensdag 21 september: Vandaag was de open dag . Daarom was juf Linda in onze groep, zodat juf Agnes de mensen kon opvangen die vragen hadden.We hebben een praatplaat over boeken besproken op het digibord en ze wisten er al een heleboel over. Daarna hebben we koekeloere aflevering “Het boeken – bal” gekeken. Dit was best een beetje spannend. Tijdens het kiezen hebben we opa en oma geschilderd. Wat zijn ze mooi geworden. Bij het buitenspelen kwam juf Jolien nog even langs met de tweeling, we hebben de meisjes goed bekeken en we vonden het allemaal gezellig dat de juf er al weer even was.

Dinsdag 20 september: We hebben vandaag de bewoners van letterflat besproken. We zullen ze voortaan regelmatig tegenkomen. Daarna een filmpje van Arie en Tante Truus bekeken over boeken. De knutselopdracht was een uitdaging voor groep 2 vandaag. Vooraf in de kring reeksen gemaakt met de kralenketting en veel kinderen gingen aan de slag met de kralen. Na de lunch nog lekker een keer naar buiten geweest daarna nog even een verhaaltje gehoord uit het nieuwe boekje. Morgen horen we hoe dit verder gaat. We hebben ookweer lekker kunnen kiezen uit de kast en daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Maandag 19 september: De kinderen hadden weer genoeg te vertellen over het weekend. Fien had haar kinderfeestje al gevierd en liet haar cadeautjes zien. We hebben besproken dat we vanaf nu het taakje van de week met de kleur van de dag aftekenen, zo zien de kinderen zelf wanneer ze dit gedaan hebben. Na het knutselen “van jong naar oud” en het taakje van de week te hebben besproken, zijn de kinderen aan het werk gegaan en dus  moesten ze een poosje “zelfstandig werken” want juf was “Onderbouwd” aan het doen met 2 kinderen. Ze hebben goed gewerkt. Na het buitenspelen was het alweer tijd voor de meeste kinderen om naar huis te gaan.

Delen via